128 KB/s Ok radio streamOK radio live   srbija+381.11.4000444  studio@okradio.net
fb yt

Imamo jedini u svetu, Srbi ipak nezainteresovani

Tvrdnje mnogih stručnjaka da otpad zapravo ne postoji i da se sve može iskoristiti za dalju preradu, obistinile su se u proizvodnji pečuraka u Srbiji.

gljive

Foto: Thinkstock, ilustracija

Upravo takvu tehnologiju naši proizvođači su predstavili i poljoprivrednicima iz Evrope.

I mi konja za trku imamo. U ovom slučaju potpuno jednistvenu tehnologiju za gajene pečuraka. 

I upravo nju smo preneli poljoprivrednicima iz Evrope. Eko fungi je protekle nedelje ugostio dvadesetak proizvodjača iz cele Evrope, i pokazao im jedinstvenu proizvodnju. Sve kreće od dobrog konjskog stajnjaka, može i pileći ali za njega je potrebna dodatna prerada. 

“Proizvodnja komposta sa pilećim stajnjakom je dosta teška. Potrebno je kvasiti prvo slamu, pa kada slama dostigne odredjenu temperaturu, vlagu, pa se meša pileći stajnjak i slama uz dodatka gipsa i sve to traje nekih 10-12 dana. Mi kad doteramo konjski stajnjak tih 10-12 dana je već prošlo mi maltene imamo 50-60 odsto proizvoda pripremljeno za prvu fazu kompostiranja”, objašnjava Dejan Todorović. 

U dugogodišnjim naporima da ukažu na značaje proizvodnje šampinjona i bukovače, stručnjaci Iz Eko fungi, svoje kapacitete i energiju preusmerili su ka Evropi i svetu, ali su i dalje otvreni za naše poljoprivrednike. 

I upravo poljoprivrednicima iz Evrope, svoje tunele otvorili su protekle nedelje. 

“Ono što smo ponudili su potpuno inovativni procesi, i ono što je pre svega važno da se istakne mi smo jedinstvena proizvodnja gljiva pa smela bi da kažem čak i u svetu koja podrazumeva zaista primer cirkularne ekonomije. Što znači od proizvodnje konjskog stajnjaka, preko proizvodnje šampinjona, do iskorišćenja istrošenog stajnjaka u baštama i parkovima, preko korišćenja organske slame do korišćenja istrošenog supstrata kod proizvodnje bukovače u stočnoj hrani”, Ističe Ivanka Milenković. Eko fungi, proizvodnja šapminjona i bukovače. 

Uspeh se u našoj zemlji teško prašta, nove tehnologije još teže prihvataju pa tako ne čudi činjenica da je ova proizvodnja oberučke prihvaćena u svetu, a da kod nas, jedva da ima istinski zainteresovanih poljoprivrednika koji bi je primenili na svom imanju i time obezbedili isplativost u proizvodnji.

 

izvor: b92.net