128 KB/s Ok radio streamOK radio live   srbija+381.11.4000444  studio@okradio.net
fb yt

IRMA POTOPILA MAJAMI Najmanje troje poginulo, TRI MILIONA DOMOVA bez struje, proglašena prirodna katastrofa

Američki Nacionalni centar za uragane saopštio je da se uragan Irma, koji je i dalje zbog vetrova brzine 155 kilometara na čas oluja kategorije 2, približava se Tampi na Floridi, prenosi AP.

srusena kuca

Foto: ERIK S. LESSER / EPA

Navodi se da je prvo na udaru područje južno od grada Lejklenda, koji se nalazi istočno od gusto naseljenog regiona Tampa beja.
Uragan Irma nalazi se na 35 kilometara od Lejklenda i pomera se brzinom od 22 kilometara na čas.
Na Floridi je evakuisano šest miliona i 300.000 stanovnika sa upozorenjem na talase opasne po život.

Tokom prolaska uragana više od 160.000 ljudi potražilo je utočište u skloništima. Tako je i u Vest Palm Biču i Fort Mejersu.

- Sused mi je rekao da polovina kuća koje je video nema krov, sve drveće je polomljeno. Rekao je da je došlo do potpunog razaranja - kaže jedan meštanin.

Kao posledica uragana "Irma" delovi Majamija su pod vodom, u finansijskoj četvrti grada voda je visine 60 centimetara, a jedna od glavnih ulica pretvorena je u reku. Bez struje je oko tri miliona domaćinstava.

Očekuje se da uragan za sada ostane nad Floridom i potom nastavi prema američkim saveznim državama Džordžija, Alabama i Tenesi, kao i da Irma u međuvremenu oslabi na nivo tropske oluje.

Nacionalni centar za uragane da je Irma i dalje opasna po ljudske živote.

Američki naučnici upozoravaju da će sada veliki problem predstavljati kiše i plimni talasi.

poplava

Foto: ERIK S. LESSER / EPA

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je sinoć da smatra da se SAD "ipak posrecilo" nakon što je uragan Irma skrenuo sa prvobitnog kursa i uputio se ka zapadu duž obale Floride.

Uragan Irma oslabilo je na oluju kategorije 2, čime je tehnički izgubio status velikog uragana, nakon što se obrušio na jugozapad Floride, prenosi AP.

Juče je zbog uragana živote izgubilo troje na jugu Floride.

Jedan čovek u okrugu Monro je poginuo kada je izgubio kontrolu nad kamionom, kojim je prevozio generator, saopštili su zvaničnici.

Još dve osobe nastradale su u saobraćajnoj nesreći u okrugu Hardi, na putu po kojem je pljuštala kiša, navode u patrolnoj službi auto-puteva Floride.

tramp florida

Foto: EPA / RAS Srbija

Tramp proglasio stanje prirodne katastrofe na Floridi

Američki predsednik Donald Tramp odobrio da se na Floridi proglasi stanje prirodne katastrofe i naložio federalnu pomoć ovoj državi pogođenoj uraganom Irma.

To je od predsednika SAD prethodno zatražio guverner Floride Rik Skot.

- Loše vesti su da je ovo neko veliko čudovište - rekao je Tramp novinarima u Beloj kući, a navodi Rojters.

On je dodao da će Irma koštati mnogo, ali da o tome ne razmišlja trenutno.

- Trenutno, zabrinuti smo za živote (ljudi), ne troškove - rekao je Tramp.

Proglašenje stanja prirodne katastrofe znači da građani i biznismeni mogu da se prijave za sredstva za privremeni smeštaj i popravku domova, pozajmice sa niskim kamatnim stopama, kako bi pokrili gubitke zbog neosigurane imovine i druge programe.

Federalna vlada će takođe nadoknaditi okruzima troškove za vanredne zaštitne mere uključujući evakuaciju i smeštaj ugroženih, kao i sredstva za uklanjanje ruševina, prenosi Rojters. Tramp je najavio da će posetiti Floridu što pre bude moguće.

 

izvor: blic.rs